KSIĄŻKI

O gastronomii można mówić godzinami, choć czasem lepiej się w niej zwyczajnie rozsmakować. Wiemy jednak, że czasami pragniesz odkryć ją siedząc w wygodnym fotelu. Na stronie znajdziesz nasze autorskie publikacje a jeśli ciekawią Cię smaki świata, wpadnij do nas i sprawdź nasz regał.
Przyjdź, obejrzyj, poczuj zapach świeżo wydrukowanych egzemplarzy, przeczytaj na miejscu albo kup i rozkoszuj się lekturą w dowolnym miejscu.

K5 DOMOWA GASTROBANDA

K5 Domowa Gastrobanda to kompendium wiedzy o kulinarnym świecie. Znajdziecie tutaj nietuzinkowe przepisy wraz z apetycznymi fotografiami wszystkich potraw, poprzedzone rozdziałami wprowadzającymi w daną tematykę. Wyłuskaliśmy sytuacje z codziennego buszowania po kuchni i odpowiadamy na pytania nurtujące domowych kucharzy. Wiedzę przekazujemy w przystępny sposób. Dzięki Domowej Gastrobandzie staniecie się miłośnikami dobrego smaku. Korzystajcie z książki do woli, niech mąka i tłuste palce na okładce będą śladem tego, że po prostu jest niezbędna w kuchni. W razie potrzeby możecie okładkę wyczyścić, ponieważ materiał z którego jest zrobiona pozwala na swobodne wymycie po udanym Gotowaniu. Bawcie się życiem i doceniajcie każdy przejaw szeroko rozumianej kultury kulinarnej.

Autor wprowadzenia do rozdziałów: Kamil Sadkowski
Autorzy przepisów i treści na których podstawie powstały
wprowadzenia do rozdziałów: Joanna Banad, Julia Bereźnicka,
Sebastian Dobrzański, Claudia Filippi-Chodorowska, Edgar
Jakubowski, Piotr Kosowski, Jaś Lisek, Robert Makłowicz, Kamil
Sadkowski, Stefan Sadkowski, Piotr Schroeder, Małgorzata
Sobieraj-Krzyżanowska, Nadia Szromnik, Adam Woźniak, Piotr
Zastróżny.
Redakcja i korekta smakowitych treści: Anna Mackiewicz
Zdjęcia autorów, akcesoriów i potraw: Iwona Kowalska
Opracowanie graficzne kilkunastu wersji do wyboru: Howinnga.pl
Skład i niebiańska cierpliwość: Krzysztof Anzel
Koordynacja i nadzór nad detalami: Wanda Szepelowska
Wydawnictwo: Smak Słowa Sopot
Premiera: 1 czerwca 2020
Język: polski

GASTROBANDA

Gastrobanda to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii – od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Nie lubimy ściemy i dorabiania fałszywych mitów do prostych spraw. Dlatego napisaliśmy książkę, która pokazuje realia gastronomii. Jest ostro i bez owijania w bawełnę. „Gastrobanda``. Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść” to jeden z bestsellerów 2016 roku, nie tylko w kategorii gastronomii. W książce odpowiedzieliśmy na wszystkie pytania, które mogłyby Ci przyjść do głowy i bez litości rozłożyliśmy na łopatki każdy kuchenny mit.

Jakub Milszewski, Kamil Sadkowski
Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść

Autorzy: Jakub Milszewski, Kamil Sadkowski
Wydawnictwo: Smak Słowa/Wydawnictwo AGORA
Premiera: 22 czerwca 2016
Język: polski

THE NOMAD COOKBOOK

Szef kuchni Daniel Humm i jego partner biznesowy Will Guidara są właścicielami dwóch najbardziej lubianych i pionierskich restauracji Nowego Jorku: Eleven Madison Park i The NoMad. Książka kucharska NoMad przekłada niezrównane i często zaskakujące potrawy i napoje z restauracji na formę książki. To, co wydaje się tradycyjną książką kucharską, jest w rzeczywistości dwiema książkami w jednej: po otwarciu czytelnicy odkrywają, że tylna połowa zawiera fałszywe strony, w których ukryta jest mniejsza książka z przepisami na koktajle. Rezultatem jest cudownie nieoczekiwana kolekcja zarówno słodkich, jak i pikantnych przepisów na potrawy i przepisy na koktajle, z bujnymi fotografiami Francesco Tonelli i nienagannym stylem, z którego znani są autorzy.

Autor: Humm Daniel
Wydawnictwo: Random House
Premiera: 14 października 2015
Język: angielski