PRO

Włoska (Wenecja) 12.02

290,00

Dostępność:

9 w magazynie

Categories :

, .

Próżnowanie, wykwintność i głęboka melancholia, legendarne cechy weneckiego stylu życia, znajdują odbicie w charakterystycznej kuchni tego regionu.

Wenecja różni się bardzo od pozostałej części Veneto. Wzniesione na lagunie miasto oczarowuje odrapanymi ścianami domów z XV i XVI wieku, arystokratyczną atmosferą dekadencji, książęcymi salonami z wypaczonymi przez czas podłogami. Natomiast schludne i zadbane miasteczka regionu przycupnęły między zielonymi wzgórzami, a wśród wiejskiej zieleni bieleją klasyczne XVI wieczne wille. Kuchnia ma raczej charakter kuchni stałego lądu, podczas gdy w Wenecji, opiera się w całości na rybach.

Claudia Filippi-Chodorowska

12 lutego godzina 18

czas trwania 3,5-4  h

Próżnowanie, wykwintność i głęboka melancholia, legendarne cechy weneckiego stylu życia, znajdują odbicie w charakterystycznej kuchni tego regionu.

Wenecja różni się bardzo od pozostałej części Veneto. Wzniesione na lagunie miasto oczarowuje odrapanymi ścianami domów z XV i XVI wieku, arystokratyczną atmosferą dekadencji, książęcymi salonami z wypaczonymi przez czas podłogami. Natomiast schludne i zadbane miasteczka regionu przycupnęły między zielonymi wzgórzami, a wśród wiejskiej zieleni bieleją klasyczne XVI wieczne wille. Kuchnia ma raczej charakter kuchni stałego lądu, podczas gdy w Wenecji, opiera się w całości na rybach.

Przygotujemy

– carpaccio Cipriani  (carpaccio z wołowiny)

  tagliatelle e bisi  (domowe tagliatelle z zielonym groszkiem)

  risotto al nero con calamaretti   (czarne risotto z kalmarami)

  scampi alla Carlina   (smażone krewetki z masłem pietruszkowym i kaparami)

  fegato alla Veneziana  (wątróbka cielęca po wenecku z cebulą i białym winem)

– fritole veneziane   (weneckie „racuchy” z rodzynkami i rumem )  

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.