PRO

Włoska (sycylijska) I 23.07

300,00

Dostępność:

3 w magazynie

Categories :

, .

Sycylia jest wyspą kontrastów, luksusu i biedy, skrzyżowaniem kultur. Wszystko doprowadzone jest tu do przesady: światło słońca nie do zniesienia bez ciemnych okularów, błękit nieba i zieleń plantacji, zapachy. Życie jest tak intensywne, że brakuje czasu na zrozumienie go, zapamiętanie i ocenę z dystansu.

Obrazy apetycznego jedzenia przenikają zarówno codzienne życie jak i np. teksty piosenek sięgające po metafory „spożywcze”. Sycylijskie miasta są rajem ulicznego jedzenia, które można kupić o każdej porze dnia i nocy.

Claudia Filippi-Chodorowska

23 lipca  godz. 18

czas trwania 4 h

Sycylia jest wyspą kontrastów, luksusu i biedy, skrzyżowaniem kultur. Wszystko doprowadzone jest tu do przesady: światło słońca nie do zniesienia bez ciemnych okularów, błękit nieba i zieleń plantacji, zapachy. Życie jest tak intensywne, że brakuje czasu na zrozumienie go, zapamiętanie i ocenę z dystansu.

Obrazy apetycznego jedzenia przenikają zarówno codzienne życie jak i np. teksty piosenek sięgające po metafory „spożywcze”. Sycylijskie miasta są rajem ulicznego jedzenia, które można kupić o każdej porze dnia i nocy.

Przygotujemy

– melanzane ripiene  (zapiekane bakłażany faszerowane mięsem)

– spaghetti con pesto trapanese  (spaghetti z pomidorowym pesto, bazylią, migdałami i pecorino)

– falsomagro  (pieczeń wołowa faszerowana jajkami, mortadellą i mozzarellą)

– panzerotti  (smażone drożdżowe “pierożki” z pomidorami, mozzarellą i oregano)

– sfinci di s. giuseppe  (placuszki z ricottą i bakaliami)

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.