Zakończone

Włoska (Sycylia) I 29.07

350,00

Dostępność:

Brak w magazynie
Category: .

Sycylia jest wyspą kontrastów, luksusu i biedy, skrzyżowaniem kultur. Wszystko doprowadzone jest tu do przesady: światło słońca nie do zniesienia bez ciemnych okularów, błękit nieba i zieleń plantacji, zapachy. Życie jest tak intensywne, że brakuje czasu na zrozumienie go, zapamiętanie i ocenę z dystansu.Obrazy apetycznego jedzenia przenikają zarówno codzienne życie jak i np. teksty piosenek sięgające po metafory „spożywcze”.Sycylijskie miasta są rajem ulicznego jedzenia, które można kupić o każdej porze dnia i nocy.

Claudia Filippi-Chodorowska

29 lipca  godzina 18

czas trwania 3,5-4  h

Sycylia jest wyspą kontrastów, luksusu i biedy, skrzyżowaniem kultur. Wszystko doprowadzone jest tu do przesady: światło słońca nie do zniesienia bez ciemnych okularów, błękit nieba i zieleń plantacji, zapachy. Życie jest tak intensywne, że brakuje czasu na zrozumienie go, zapamiętanie i ocenę z dystansu.Obrazy apetycznego jedzenia przenikają zarówno codzienne życie jak i np. teksty piosenek sięgające po metafory „spożywcze”.Sycylijskie miasta są rajem ulicznego jedzenia, które można kupić o każdej porze dnia i nocy.

Przygotujemy

– involtini di peperoni al tonno  (roladki z papryki z tuńczykiem i  kaparami)

  panzerotti   (smażone drożdżowe “pierożki” z pomidorami, mozzarellą i oregano)

– pasta n’casciata  (zapiekany makaron z mięsem i bakłażanami i mozzarellą)

– merluzzo alla siciliana  (dorsz po sycylijsku z sałatką z pomarańczy)

– mousse di ricotta al limone  (mus z ricotty pachnący cytryną)

Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.