PRO

Włoska (Sycylia) I 13.07

385,00

Dostępność:

11 w magazynie

Categories :

, .

Sycylia jest wyspą kontrastów, luksusu i biedy, skrzyżowaniem kultur. Wszystko doprowadzone jest tu do przesady: światło słońca nie do zniesienia bez ciemnych okularów, błękit nieba i zieleń plantacji, zapachy. Życie jest tak intensywne, że brakuje czasu na zrozumienie go, zapamiętanie i ocenę z dystansu.Obrazy apetycznego jedzenia przenikają zarówno codzienne życie jak i np. teksty piosenek sięgające po metafory „spożywcze”.Sycylijskie miasta są rajem ulicznego jedzenia, które można kupić o każdej porze dnia i nocy.

Claudia Filippi-Chodorowska

13 lipca  godzina 18

czas trwania 3,5-4  h

Sycylia jest wyspą kontrastów, luksusu i biedy, skrzyżowaniem kultur. Wszystko doprowadzone jest tu do przesady: światło słońca nie do zniesienia bez ciemnych okularów, błękit nieba i zieleń plantacji, zapachy. Życie jest tak intensywne, że brakuje czasu na zrozumienie go, zapamiętanie i ocenę z dystansu.Obrazy apetycznego jedzenia przenikają zarówno codzienne życie jak i np. teksty piosenek sięgające po metafory „spożywcze”.Sycylijskie miasta są rajem ulicznego jedzenia, które można kupić o każdej porze dnia i nocy.

Przygotujemy

– arancini di riso  (kulki z ryżu nadziewane szpinakiem, mozzarellą i szynką)

– pasta alla norma  (penne z bakłażanami)

– pollo all’arancia (kurczak w pomarańczach z rozmarynem i oliwkami)

– insalata all’arancia  ( sałatka z pomarańczy)

– merluzzo alla siciliana  (dorsz po sycylijsku z sałatką z pomarańczy)

– mousse di ricotta al limone  (mus z ricotty pachnący cytryną)

Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.