Zakończone

Włoska (Rzym) I 25.01

380,00

Dostępność:

Brak w magazynie
Category: .

Rzym jest jednym z tych rzadkich miast, w których liczba cudzoziemców przekracza liczbę mieszkańców, a mężczyzn – razem z klerem – jest dużo więcej niż kobiet. Z tego powodu w Rzymie istnieje bardzo duże zapotrzebowanie na dostarczanie gotowych potraw do prywatnych domów i instytucji publicznych. Wydaje się też, że mieszkańcy Rzymu wolą jadać w trattoriach „pod domem” których jest niezliczona ilość. Rzym jest miastem po którego ulicach suną procesje pielgrzymów i turystów. To miasto, w którym w biegu, bez rozsiadania się, można zarówno ugasić pragnienie jak i zaspokoić głód. Znajduje się tu dziesięć razy więcej barów niż w jakimkolwiek innym włoskim mieście i we wszystkich podaje się doskonałe espresso i drobne przekąski.  Kulinarną wizytówką Rzymu, najbardziej rzymskim warzywem jest karczoch, a sezonem na jego jedzenie jest wiosna.

Claudia Filippi-Chodorowska

25 stycznia  godzina 18

czas trwania 3,5-4  h

Rzym jest jednym z tych rzadkich miast, w których liczba cudzoziemców przekracza liczbę mieszkańców, a mężczyzn – razem z klerem – jest dużo więcej niż kobiet. Z tego powodu w Rzymie istnieje bardzo duże zapotrzebowanie na dostarczanie gotowych potraw do prywatnych domów i instytucji publicznych. Wydaje się też, że mieszkańcy Rzymu wolą jadać w trattoriach „pod domem” których jest niezliczona ilość.  Rzym jest miastem po którego ulicach suną procesje pielgrzymów i turystów. To miasto, w którym w biegu, bez rozsiadania się, można zarówno ugasić pragnienie jak i zaspokoić głód. Znajduje się tu dziesięć razy więcej barów niż w jakimkolwiek innym włoskim mieście i we wszystkich podaje się doskonałe espresso i drobne przekąski.  Kulinarną wizytówką Rzymu, najbardziej rzymskim warzywem jest karczoch, a sezonem na jego jedzenie jest wiosna.

Przygotujemy

– tiella di Gaeta  (tarta z kalmarami, oliwkami i kaparami)

– crostini alla velletrana  (grzanki z pastą z wątróbki i grzybami)

– bucatini all’amatriciana  (klasyka rzymska makaron bucatini w sosie pomidorowym z boczkiem) 

 – seppie in umido  (duszone mątwy w sosie pomidorowym)

– trippa alla romana  (flaczki po rzymsku)

 

Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.