PRO

Włoska (neapolitańska) I 20.08

300,00

Dostępność:

13 w magazynie

Categories :

, .

Przez długi czas cały świat uważał, że kuchnia Neapolu i Kampanii najlepiej i najpełniej wyraża „włoskość”. I rzeczywiście, to w Neapolu wynaleziono makaron z sosem pomidorowym, spaghetti z małżami i pizzę.

Stała obecność w krajobrazie posępnego Wezuwiusza z jednej, a Herkulanum i Pompei z drugiej strony jawi się jako wieczne „memento mori”. Na ziemi przemieszanej z lawą wulkaniczną i morskimi algami rosną warzywa i owoce o wyjątkowej pełni smaków i zapachów, łączących aromaty morza i wulkanu – karczochy, morele, białe figi i niewiarygodne wręcz cytryny.

Claudia Filippi-Chodorowska

20 sierpnia  godz. 18

czas trwania 4 h

Przez długi czas cały świat uważał, że kuchnia Neapolu i Kampanii najlepiej i najpełniej wyraża „włoskość”. I rzeczywiście, to w Neapolu wynaleziono makaron z sosem pomidorowym, spaghetti z małżami i pizzę.

Stała obecność w krajobrazie posępnego Wezuwiusza z jednej, a Herkulanum i Pompei z drugiej strony jawi się jako wieczne „memento mori”. Na ziemi przemieszanej z lawą wulkaniczną i morskimi algami rosną warzywa i owoce o wyjątkowej pełni smaków i zapachów, łączących aromaty morza i wulkanu – karczochy, morele, białe figi i niewiarygodne wręcz cytryny.

Przygotujemy

– pasta e fagioli con cozze  (zupa fasolowa z makaronem i mulami)

– zuppa di pesce   (zupa z ryb i owoców morza)

– spaghetti con melanzane  (spaghetti z bakłażanami)

– gnocchi di patate al ragu  (kopytka w sosie pomidorowym z mięsem)

– polpo alla Luciana  (ośmiornica w sosie pomidorowym z czosnkiem pietruszką i chilli)

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.