Zakończone

Włoska (Neapol) I 17.05

380,00

Dostępność:

Brak w magazynie
Category: .

Przez długi czas cały świat uważał, że kuchnia Neapolu i Kampanii najlepiej i najpełniej wyraża „włoskość”. I rzeczywiście, to w Neapolu wynaleziono makaron z sosem pomidorowym, spaghetti z małżami i pizzę. Stała obecność w krajobrazie posępnego Wezuwiusza z jednej, a Herkulanum i Pompei z drugiej strony jawi się jako wieczne „memento mori”.

Na ziemi przemieszanej z lawą wulkaniczną i morskimi algami rosną warzywa i owoce o wyjątkowej pełni smaków i zapachów, łączących aromaty morza i wulkanu – karczochy, morele, białe figi i niewiarygodne wręcz cytryny.

Claudia Filippi-Chodorowska

17 maja  godzina 18

czas trwania 3,5-4  h

Przez długi czas cały świat uważał, że kuchnia Neapolu i Kampanii najlepiej i najpełniej wyraża „włoskość”. I rzeczywiście, to w Neapolu wynaleziono makaron z sosem pomidorowym, spaghetti z małżami i pizzę. Stała obecność w krajobrazie posępnego Wezuwiusza z jednej, a Herkulanum i Pompei z drugiej strony jawi się jako wieczne „memento mori”.

Na ziemi przemieszanej z lawą wulkaniczną i morskimi algami rosną warzywa i owoce o wyjątkowej pełni smaków i zapachów, łączących aromaty morza i wulkanu – karczochy, morele, białe figi i niewiarygodne wręcz cytryny.

Przygotujemy

–  bruschetta  (bruschetta z pomidorkami i mozzarellą)

–  palle di riso  ( kulki z ryżu z mozzarellą i parmezanem)

– tortino di melanzane  (zapiekany bakłażan z pomidorem, mozzarellą i bazylią)

– spaghetti con melanzane  (spaghetti z bakłażanami)

– orata all’acqua pazza  (filet z dorady w białym winie z pomidorkami i bazylią)

 

Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.