- Brak produktów
Włoska (Neapol) I 17.05
380,00zł
Przez długi czas cały świat uważał, że kuchnia Neapolu i Kampanii najlepiej i najpełniej wyraża „włoskość”. I rzeczywiście, to w Neapolu wynaleziono makaron z sosem pomidorowym, spaghetti z małżami i pizzę. Stała obecność w krajobrazie posępnego Wezuwiusza z jednej, a Herkulanum i Pompei z drugiej strony jawi się jako wieczne „memento mori”.
Na ziemi przemieszanej z lawą wulkaniczną i morskimi algami rosną warzywa i owoce o wyjątkowej pełni smaków i zapachów, łączących aromaty morza i wulkanu – karczochy, morele, białe figi i niewiarygodne wręcz cytryny.
Claudia Filippi-Chodorowska
17 maja godzina 18
czas trwania 3,5-4 h
Przez długi czas cały świat uważał, że kuchnia Neapolu i Kampanii najlepiej i najpełniej wyraża „włoskość”. I rzeczywiście, to w Neapolu wynaleziono makaron z sosem pomidorowym, spaghetti z małżami i pizzę. Stała obecność w krajobrazie posępnego Wezuwiusza z jednej, a Herkulanum i Pompei z drugiej strony jawi się jako wieczne „memento mori”.
Na ziemi przemieszanej z lawą wulkaniczną i morskimi algami rosną warzywa i owoce o wyjątkowej pełni smaków i zapachów, łączących aromaty morza i wulkanu – karczochy, morele, białe figi i niewiarygodne wręcz cytryny.
Przygotujemy
– bruschetta (bruschetta z pomidorkami i mozzarellą)
– palle di riso ( kulki z ryżu z mozzarellą i parmezanem)
– tortino di melanzane (zapiekany bakłażan z pomidorem, mozzarellą i bazylią)
– spaghetti con melanzane (spaghetti z bakłażanami)
– orata all’acqua pazza (filet z dorady w białym winie z pomidorkami i bazylią)
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).
Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.