PRO

Włoska (Neapol) 17.11

360,00

Dostępność:

Brak w magazynie

Categories :

, .

Przez długi czas cały świat uważał, że kuchnia Neapolu i Kampanii najlepiej i najpełniej wyraża „włoskość”. I rzeczywiście, to w Neapolu wynaleziono makaron z sosem pomidorowym, spaghetti z małżami i pizzę. Stała obecność w krajobrazie posępnego Wezuwiusza z jednej, a Herkulanum i Pompei z drugiej strony jawi się jako wieczne „memento mori”.

Na ziemi przemieszanej z lawą wulkaniczną i morskimi algami rosną warzywa i owoce o wyjątkowej pełni smaków i zapachów, łączących aromaty morza i wulkanu – karczochy, morele, białe figi i niewiarygodne wręcz cytryny.

 

Claudia Filippi-Chodorowska

17 listopada  godzina 18

czas trwania 3,5-4  h

Przez długi czas cały świat uważał, że kuchnia Neapolu i Kampanii najlepiej i najpełniej wyraża „włoskość”. I rzeczywiście, to w Neapolu wynaleziono makaron z sosem pomidorowym, spaghetti z małżami i pizzę. Stała obecność w krajobrazie posępnego Wezuwiusza z jednej, a Herkulanum i Pompei z drugiej strony jawi się jako wieczne „memento mori”.

Na ziemi przemieszanej z lawą wulkaniczną i morskimi algami rosną warzywa i owoce o wyjątkowej pełni smaków i zapachów, łączących aromaty morza i wulkanu – karczochy, morele, białe figi i niewiarygodne wręcz cytryny.

Przygotujemy

– mozzarella  in carrozza (smażone tosty z mozzarellą)

– tagliattelle mari e monti  (tagliatelle z mulami i grzybami)

–  peperoni imbottiti  (faszerowana papryka)

– orata all’acqua pazza  (filety z dorady w białym winie z pomidorkami i bazylią)

– fritto misto  (smażone krewetki i kalmary)

 

Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.