PRO

Włoska (Mediolan & Livigno) 25.01

280,00

Dostępność:

Brak w magazynie

Categories :

, .

Kuchnia tego regionu jest zróżnicowana jak żadna inna, gdyż doświadczyła zarówno wpływu wszystkich pobliskich regionów jak i poważnego wkładu pozostawionego przez cudzoziemskich zdobywców, który zaowocował tym, że Mediolan posiada 2 gastronomiczne symbole. Jeden pochodzi od Hiszpanów, drugi miasto zawdzięcza Austriakom. W jego menu, królują na równi zarówno „risotto” jak i sznycel wiedeński, określany mianem „cotoletta alla milanese”.

Claudia Filippi-Chodorowska

25 stycznia  godzina 18

czas trwania 3,5-4  h

Kuchnia tego regionu jest zróżnicowana jak żadna inna, gdyż doświadczyła zarówno wpływu wszystkich pobliskich regionów jak i poważnego wkładu pozostawionego przez cudzoziemskich zdobywców, który zaowocował tym, że Mediolan posiada 2 gastronomiczne symbole. Jeden pochodzi od Hiszpanów, drugi miasto zawdzięcza Austriakom. W jego menu, królują na równi zarówno „risotto” jak i sznycel wiedeński, określany mianem „cotoletta alla milanese”. 

Trzeba przyznać, że w żywieniowych przyzwyczajeniach Lombardczyków nie można odnaleźć jedynie wpływów kuchni nadmorskiej. Mimo to Mediolan, chlubi się najlepszym we Włoszech targiem rybnym, który zaopatruje restauracje specjalizujące się w daniach z ryb i owoców morza.

Północną część Lombardii zajmują w całości wysokie góry, a południową równiny zamienione w pola ryżowe, co powoduje, że w gastronomicznym repertuarze lombardzkim łączą się produkty białkowe z Alp, oraz węglowodanowe z Niziny Padańskiej.

Przygotujemy

  pizzoccheri  ( tagliatelle z mąki gryczanej z kapustą i serem , specjał z Livigno)

  ossobuco  (gicz cielęca w białym winie)

   risotto allo zafferano  (szafranowe risotto)

  costoletta alla milanese con insalata di pomodori  (kotlet Milanese z sałatką z pomidorów)

  frittelle di riso   (słodkie placuszki z ryżem)

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.