PRO

Włoska (Apulia i Bari) I 24.08

390,00

Dostępność:

2 w magazynie

Categories :

, .

Nizina Apulii jest spichlerzem Włoch. Produkuje się tam 35%  wina wytwarzanego we Włoszech i tyle samo całej krajowej produkcji oliwy z oliwek. Region ten jest bogaty w historyczne zabytki. Miasto Alberobello znalazło się na liście zabytków UNESCO  stanowiących dziedzictwo ludzkości. Złożone w całości z setek „trulli”- pobielonych domostw, zwieńczonych kopułami o stożkowatym kształcie, pozbawionych okien i zaopatrzonych w otwór wentylacyjny na szczycie, które przyciągają tłumy zwiedzających. W apulijskiej kuchni wyczuwa się skłonność do produktów nieprzetworzonych, która manifestuje się szczególnie w zwyczaju jedzenia surowych owoców morza. Tego rodzaju zwyczaje kulinarne byłyby oczywiście nie do pomyślenia, gdyby nie miano pewności, że jakość produktów jest doskonała.

Claudia Filippi-Chodorowska

24 sierpnia  godzina 18

czas trwania 3,5-4  h

Nizina Apulii jest spichlerzem Włoch. Produkuje się tam 35%  wina wytwarzanego we Włoszech i tyle samo całej krajowej produkcji oliwy z oliwek. Region ten jest bogaty w historyczne zabytki. Miasto Alberobello znalazło się na liście zabytków UNESCO  stanowiących dziedzictwo ludzkości. Złożone w całości z setek „trulli”- pobielonych domostw, zwieńczonych kopułami o stożkowatym kształcie, pozbawionych okien i zaopatrzonych w otwór wentylacyjny na szczycie, które przyciągają tłumy zwiedzających. W apulijskiej kuchni wyczuwa się skłonność do produktów nieprzetworzonych, która manifestuje się szczególnie w zwyczaju jedzenia surowych owoców morza. Tego rodzaju zwyczaje kulinarne byłyby oczywiście nie do pomyślenia, gdyby nie miano pewności, że jakość produktów jest doskonała.

Przygotujemy

–  bruschetta pugliese  (apulijska bruschetta)

–  orecchiette alla rucola  (makaron orecchiette z rukolą)

 – orata al forno  (dorada pieczona z oliwkami)

– peperoni gratinati  (zapiekana papryka)

–  involtini di maiale  (roladki wieprzowe a mozzarellą, anchois i oregano)

– dolcetti con le mandorle (migdałowe pralinki)

Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.