Adam Woźniak
24 kwietnia godzina 18
czas trwania 3-4 h
Nauczycie się podstawowych cięć steków i ich różniących się smaków, jak najlepiej przygotować inne kawałki mięsa. Zobaczycie jak przygotować steka wedle upodobań- rare, medium rare i well done- na podstawie czasu obróbki mięsa, dotyku czy temperatury. Dowiecie się jak uzyskać najlepsze rezultaty przy użyciu piekarnika, patelni i grilla i dlaczego mięso musi odpocząć przed podaniem. Nauczycie się jak przygotować najlepsze dodatki do steków (sosy w wersji na zimno, na ciepło i „fresh”)
Przygotujemy
– Shoulder
– Bavette
– T-Bone
– Rib Eye
Ciekawe sosy i dodatki
– ziołowa salsa z chrzanem
– sos pieprzowy
– kremowy sos z whisky
– orientalne chimichurri
– salsą chipotle
– pieczone bataty z majonezem cytrusowym
– ziemniaki Colcannon
– puree z pieczonej pietruszki
– sałatka z pieczonych boczniaków
– sałatka z kukurydzy, ogórków z sosem z maślanki
– sałatka z grillowanych szparagów i boczniaków
– jarmuż z miętą, dresingiem z orzechów ziemnych
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).