Zakończone

Smaczne i zdrowe odżywianie mamy i dziecka I 30.09

360,00

Dostępność:

Brak w magazynie
Category: .

Warsztaty poświęcone będą diecie kobiet w ciąży, żywieniu podczas karmienia piersią oraz pierwszym posiłkom niemowlęcym. Sposób żywienia w okresie trwania ciąży i tuż po niej ma ogromne znaczenie. Wpływa na optymalny przebieg ciąży, prawidłowy rozwój dziecka w łonie matki oraz po porodzie. Coraz więcej mówi się również w świecie naukowym o programowaniu żywieniowym we wczesnym okresie życia. Eksperci podkreślają, że kluczowym etapem programowania zdrowia na przyszłość – poprzez właściwe żywienie – jest czas ciąży oraz wczesnego dzieciństwa, w których organizm człowieka jest bardzo wrażliwy na nadmiar lub niedobór składników odżywczych.

Marta Ejsmont & Kamil Sadkowski

30 września godzina 12

 czas trwania 3-4 h   (1h  zajęcia teoretyczne połączone z wykładem, 2-2,5 h gotowanie w praktyce)

Warsztaty poświęcone będą diecie kobiet w ciąży, żywieniu podczas karmienia piersią oraz pierwszym posiłkom niemowlęcym. Sposób żywienia w okresie trwania ciąży i tuż po niej ma ogromne znaczenie. Wpływa na optymalny przebieg ciąży, prawidłowy rozwój dziecka w łonie matki oraz po porodzie. Coraz więcej mówi się również w świecie naukowym o programowaniu żywieniowym we wczesnym okresie życia. Eksperci podkreślają, że kluczowym etapem programowania zdrowia na przyszłość – poprzez właściwe żywienie – jest czas ciąży oraz wczesnego dzieciństwa, w których organizm człowieka jest bardzo wrażliwy na nadmiar lub niedobór składników odżywczych.

Warsztaty będą się składały z  dwóch części:

– teoretyczna prowadzona przez Martę (wykład poświęcony diecie kobiet w ciąży, podczas laktacji  oraz rozszerzaniu diety dziecka)

– praktyczna prowadzona przez Kamila, gdzie wspólnie przygotujemy posiłki dedykowane kobietom w ciąży oraz pierwsze posiłki niemowlęce.

Przygotujemy 

– śniadaniowa kasza owsiana  (czyli coś dla mamy i dziecka)

– bakłażan zapiekany z mięsem i czerwonym ryżem i sosem pomidorowym

– pierwsza zupa dla dziecka (z pieczonej dyni)

– zapiekanka z pieczonymi warzywami, serem feta i delikatnym dresingiem z jogurtu i awokado

– pieczony łosoś Mówi z sałatą z puree z marchwi i  pasty sezamowej

– kurczak marynowany w jogurcie i zatarze z grilla z sałata z oliwek, pomidorów i ogórka

– śliwki ze zdrową kruszonką i lodami waniliowymi

Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.