- Brak produktów
Nikkei I 3.08
410,00zł
Nikkei to połączenie dwóch światów kulinarnych. To połączenie kuchni Japonii i Peru. Te dwie kuchnie to starożytne cywilizacje z pięknymi tradycjami kulinarnymi, które znakomicie się przenikają, czego dowodem będą warsztaty o tej tematyce. W XIX w. z powodów ekonomicznych do Peru przyjechało wielu Japończyków. Gotowali po swojemu z produktów, które tam były szeroko dostępne. Te dania weszły do kuchni peruwiańskiej. Teraz kuchnia nikkei to nurt kulinarny, który w piękny sposób łączy tradycje kulinarne dwóch narodów.
Kamil Sadkowski
3 sierpnia godzina 18
czas trwania 3,5-4 h
Nikkei to połączenie dwóch światów kulinarnych. To połączenie kuchni Japonii i Peru. Te dwie kuchnie to starożytne cywilizacje z pięknymi tradycjami kulinarnymi, które znakomicie się przenikają, czego dowodem będą warsztaty o tej tematyce. W XIX w. z powodów ekonomicznych do Peru przyjechało wielu Japończyków. Gotowali po swojemu z produktów, które tam były szeroko dostępne. Te dania weszły do kuchni peruwiańskiej. Teraz kuchnia nikkei to nurt kulinarny, który w piękny sposób łączy tradycje kulinarne dwóch narodów.
Przygotujemy
-ceviche z krewetek z piklami z grzybów (shitake, shimeji, enoki) i sałatką wakame
– tiradito z łososia Mowi z marakuja z chrupiącą dynia i shichimi tōgarashi
-tuńczyk z grapefruitowym mlekiem tygrysim i serce palmowca
– sashimi z łososia Mowi z mlekiem tygrysim i salsą jalepeno
– makaron ramen z jeżowcem, krem yuzu i kawiorem tobiko
– gyutataki (marynowana polędwica wołowa i smażona) z krokietami z ziemniaków i sosem huancaina
– escabeche stek (stek Rib Eye), z warzywami escabeche choclo krem kukurydziany
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).
Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.