Zakończone

Nikkei I 16.06

350,00

Dostępność:

Brak w magazynie
Category: .

Nikkei to  połączenie dwóch światów kulinarnych. To połączenie kuchni Japonii i Peru. Te dwie kuchnie  to starożytne cywilizacje  z pięknymi tradycjami kulinarnymi, które  znakomicie się przenikają, czego dowodem będą  warsztaty o tej tematyce. W XIX w. z powodów ekonomicznych do Peru przyjechało wielu Japończyków. Gotowali po swojemu z produktów, które tam były szeroko dostępne. Te dania weszły do kuchni peruwiańskiej. Teraz kuchnia nikkei to nurt kulinarny, który w piękny sposób łączy tradycje kulinarne dwóch narodów.

Edgar Qba Jakubowski & Kamil Sadkowski

16 czerwca  godzina 18

czas trwania 3,5-4 h

Nikkei to  połączenie dwóch światów kulinarnych. To połączenie kuchni Japonii i Peru. Te dwie kuchnie  to starożytne cywilizacje  z pięknymi tradycjami kulinarnymi, które  znakomicie się przenikają, czego dowodem będą  warsztaty o tej tematyce. W XIX w. z powodów ekonomicznych do Peru przyjechało wielu Japończyków. Gotowali po swojemu z produktów, które tam były szeroko dostępne. Te dania weszły do kuchni peruwiańskiej. Teraz kuchnia nikkei to nurt kulinarny, który w piękny sposób łączy tradycje kulinarne dwóch narodów.

Przygotujemy

-mleko z orzechów brazylijskich, truflowe dashi i shitake
– tiradito z łososia Mowi z marakuja z chrupiącą dynia i simichi
-tuńczyk z grapefruitowym mlekiem tygrysim i serce palmowca
– sashimi z łososia Mowi  z mlekiem tygrysim i  salsą Jalepeno
– makaron ramen z jeżowcem, krem yuzu i kawiorem tobiko
– risotto z homarem i katsuobushi
– casua (krokiety z fioletowy  ziemniaków) z  tatarem z tuńczyka i z sosem  huancaina
– escabeche stek (stek Rib Eye), z warzywami escabeche choclo krem kukurydziany
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.