Książki

Gastrobanda

39,00

Dostępność:

Dostępne
Category: .

Nie lubimy ściemy i dorabiania fałszywych mitów do prostych spraw. Dlatego napisaliśmy książkę, która pokazuje realia gastronomii. Jest ostro i bez owijania w bawełnę. „Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść” to jeden z bestsellerów 2016 roku, nie tylko w kategorii gastronomii. W książce odpowiedzieliśmy na wszystkie pytania, które mogłyby Ci przyjść do głowy i bez litości rozłożyliśmy na łopatki każdy kuchenny mit.

 

  •  Jakub Milszewski, Kamil Sadkowski
  • Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść
  • Autorzy: Jakub Milszewski, Kamil Sadkowski
  • Premiera: 22 czerwca 2016
  • Wydawnictwo: Smak Słowa/Wydawnictwo AGORA

Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska.

 

Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska.

W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? Dlaczego praktykantów wysyła się po korzeń Adama? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Dlaczego między kuchnią a obsługą toczy się wojna?

Gastrobanda to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii – od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji – wszyscy mówią szczerze i bez ogródek.