KIDS

Dzieci 9-12 lat ( domowy chleb, masło, sery) 25.11

170,00

Dostępność:

13 w magazynie

Categories :

, .

Dzieci  własnoręcznie przygotują domowe pieczywo, ser i masło.

Warsztaty kuchni tradycyjnej rozpoczynamy opowiadaniem o ludziach, którzy w dawnych czasach wypiekali chleb, jak bardzo ważne było to zajęcie i jak bardzo trzeba było się natrudzić, aby dojść od ziarenka do bochenka. Przedstawimy historię wytwarzania sera i masła.

Krzysztof Jaworski & Kamil Sadkowski

25 listopada godzina 10

czas trwania 2-2,5 h

Dzieci własnoręcznie przygotują domowe pieczywo, sery i masło.

Warsztaty kuchni tradycyjnej rozpoczniemy opowiadaniem o ludziach, którzy w dawnych czasach wypiekali chleb, jak bardzo ważne było to zajęcie i jak bardzo trzeba było się natrudzić, aby dojść od ziarenka do bochenka. Przedstawimy historię wytwarzania sera i masła.

Wypiekanie chleba

Wypieczemy tradycyjne ciasto na zakwasie. Dzieci samodzielnie przygotują ciasto chlebowe. Poznają przy tym techniki wypiekania chleba oraz jego walory zdrowotne. Z ciasta chlebowego dzieci przygotują bułeczki mennonickie, którą udekorują przyprawami według własnego pomysłu.

Ubijanie masła

Dzieci przygotują masło w tradycyjnej masielnicy. Po zmaśleniu śmietany, masło jeszcze wygnieciemy i uformujemy w tradycyjną osełkę lub w foremce.

Wytwarzanie sera

Zrobimy wspólnie ser. Ser będziemy odciskali w rzeźbionej, mennonickiej  formie, po czym ser pokroimy na plasterki, posypiemy orzechami włoskimi, suszoną żurawiną, rodzynkami.

Warsztaty są skierowanie dla dzieci w wieku 9-12 lat, zajęcia odbywają się bez udziału rodziców.

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.