CHEF

Diety (insulinooporność) 11.10

330,00

Dostępność:

12 w magazynie

Categories :

, , .

Insulinooporność, to podstawowy problem zdrowotny współczesnego świata. Lawinowo wzrasta liczba osób, których ona dotyczy. Jest to utrata przez komórki zdolności do reagowania na insulinę. W efekcie trzustka zwiększa jej produkcję i coraz więcej krąży jej w krwioobiegu. Może się ona przyczynić do występowania lub nasilenia chorób metabolicznych, np. cukrzycy, dyslipidemii, nadciśnienia i chorób układu krążenia oraz endometriozy czy PCOS. Współistnieje z chorobami autoimmunologicznymi.             W przebiegu insulinooporności, która poprzedza cukrzycę, mogą już występować powikłania cukrzycowe.Pośrednio nadmiar insuliny prowadzi do zmian w poziomie hormonów płciowych, w tym do wzrostu poziomu estrogenów, stąd problemy z prokreacją. Insulinooporność jest skorelowana z obecnością nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie.

Właściwym postępowaniem dietetycznym w insulinooporności jest dieta oparta na niskich indeksach glikemicznych IG.

Podczas warsztatów zostaną omówione:

– najważniejsze zalecenia dietetyczne,

– produkty wskazane i przeciwwskazane,

– produkty i sposoby pozwalające wpłynąć na indeks glikemiczny potraw.

Nauczymy uczestników bilansować jadłospis, wspomnimy o stylu życia i aktywności fizycznej.

Warsztaty będą się składały z  dwóch części:

– teoretyczna prowadzona przez Hanię (wykład poświęcony diecie)

– praktyczna prowadzona przez Kamila, gdzie wspólnie przygotujemy posiłki dedykowane dla ludzi z insulinoopornością.

Hanna Szpunar & Kamil Sadkowski

11 października godzina  18

 czas trwania 4 h   (1,5-2 h zajęcia teoretyczne połączone z wykładem, 2-2,5 h gotowanie w praktyce)

Insulinooporność, to podstawowy problem zdrowotny współczesnego świata. Lawinowo wzrasta liczba osób, których ona dotyczy. Jest to utrata przez komórki zdolności do reagowania na insulinę. W efekcie trzustka zwiększa jej produkcję i coraz więcej krąży jej w krwioobiegu. Może się ona przyczynić do występowania lub nasilenia chorób metabolicznych, np. cukrzycy, dyslipidemii, nadciśnienia i chorób układu krążenia oraz endometriozy czy PCOS. Współistnieje z chorobami autoimmunologicznymi.             W przebiegu insulinooporności, która poprzedza cukrzycę, mogą już występować powikłania cukrzycowe.Pośrednio nadmiar insuliny prowadzi do zmian w poziomie hormonów płciowych, w tym do wzrostu poziomu estrogenów, stąd problemy z prokreacją. Insulinooporność jest skorelowana z obecnością nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie.

Właściwym postępowaniem dietetycznym w insulinooporności jest dieta oparta na niskich indeksach glikemicznych IG.

Podczas warsztatów zostaną omówione:

– najważniejsze zalecenia dietetyczne, 

– produkty wskazane i przeciwwskazane, 

– produkty i sposoby pozwalające wpłynąć na indeks glikemiczny potraw. 

Nauczymy uczestników bilansować jadłospis, wspomnimy o stylu życia i aktywności fizycznej.

Warsztaty będą się składały z  dwóch części:

– teoretyczna prowadzona przez Hanię (wykład poświęcony diecie)

– praktyczna prowadzona przez Kamila, gdzie wspólnie przygotujemy posiłki dedykowane dla ludzi z insulinoopornością.

Przygotujemy

– chleb z komosy ryżowej z hummusem i Tabbouleh

–  zupa Tom Kha Gai (tajska zupa z kurczakiem)

– łosoś zapiekany z pomarańczami  i dzikim ryżem

– szaszłyki z indyka  z guacamole i sałatką z boczniaków z grilla

– pudding chia z musem z truskawek i rokitnika

 

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.