- Brak produktów
Dieta przy Hashimoto 19.08
390,00zł
Warsztaty będą całkowicie poświęcone diecie Hashimoto. Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, jest najczęściej występująca chorobą autoimmunizacyjną na świecie. Jest chorobą narządową swoistą, czyli atakuje konkretny narząd, w tym wypadku tarczycę. Dotyka coraz więcej osób. Mówi się nawet o nawet 38 % ludzi, zarówno kobiet jak i mężczyzn. Towarzyszy jej wiele dolegliwości, cierpi cały organizm chorego.Hashimoto można określić jako „kłamcę” – towarzyszące dolegliwości mogą świadczyć o wielu innych chorobach i czasami upływa wiele lat zanim pacjent usłyszy właściwą diagnozę. Choroby na dzień dzisiejszy nie da się wyleczyć, ale można wprowadzić ją w stan remisji. Warto do tego dążyć, ponieważ choroby autoimmunizacyjne często chodzą w parach.
Hanna Szpunar & Kamil Sadkowski
19 sierpnia godzina 18
czas trwania 3-4 h (1,5-2 h zajęcia teoretyczne połączone z wykładem, 2-2,5 h gotowanie w praktyce)
Warsztaty będą całkowicie poświęcone diecie Hashimoto. Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, jest najczęściej występująca chorobą autoimmunizacyjną na świecie. Jest chorobą narządową swoistą, czyli atakuje konkretny narząd, w tym wypadku tarczycę. Dotyka coraz więcej osób. Mówi się nawet o nawet 38 % ludzi, zarówno kobiet jak i mężczyzn. Towarzyszy jej wiele dolegliwości, cierpi cały organizm chorego.Hashimoto można określić jako „kłamcę” – towarzyszące dolegliwości mogą świadczyć o wielu innych chorobach i czasami upływa wiele lat zanim pacjent usłyszy właściwą diagnozę. Choroby na dzień dzisiejszy nie da się wyleczyć, ale można wprowadzić ją w stan remisji. Warto do tego dążyć, ponieważ choroby autoimmunizacyjne często chodzą w parach.
Warsztaty będą się składały z dwóch części:
– teoretyczna prowadzona przez Hanię (wykład poświęcony diecie)
– praktyczna prowadzona przez Kamila, gdzie wspólnie przygotujemy posiłki dedykowane dla ludzi z Hashimoto.
Przygotujemy
– koktajl owocowy z mlekiem kokosowym i kurkumą
– szakszuka (danie śniadaniowe z dynią, boczkiem, papryką i jajkami)
– krokiety maca z mąką ryżową i kukurydzianą z sosem limonkowo-miętowym
– tatar z łososia MOWI z ogórkiem i sezamem
-kurczak duszony z warzywami i oliwkami Kalamata z frytkami z kolorowej marchwi i pasternaku
-warzywa z sosem curry z dzikim ryżem jaśminowym
-pudding z tapioki z mango
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).
Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.