K5 Team

O AKADEMII / K5 TEAM

Oto my – różnorodna mieszanka charakterów! Ostro patrzymy na świat kulinariów, ale za to łagodnie przekazujemy naszą cenną wiedzę. Prowadzimy własne, cenione w Polsce i Europie restauracje, udzielamy się w radiu, TV i Internecie. Mamy za sobą dziesiątki stępionych noży i zużytych patelni, ale wyczucie smaku nadal perfekcyjne. Poznaj nas i naszą pasję.

Kamil Sadkowski

Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble gastronomii. Swoją przygodę z kuchnią rozpoczął w wieku czterech lat, znamię nosi do tej pory. Był jednym z niewielu w Technikum Gastronomicznym, dla których był to świadomy wybór. Dyplom na studiach bronił z psychologii. Twierdzi, że każdy potrafi gotować, tylko musi się odważyć i otworzyć umysł na nowe doznania, wiedzę przekazuję w prosty i nietuzinkowy sposób.

 

 

Adam Woźniak

Niestrudzony w poszukiwaniami smaku doskonałego i międzynarodowych doświadczeń. Wieloletnie doświadczenie, pracował jako stanowiska Sous Chef w restauracji St George & Dragon w Wargrave w pobliżu Henley on Thames, gdzie po krótkim czasie awansował na szefa kuchni. Wraz z narodową drużyną kucharzy zdobywał medale podczas kulinarnego pucharu świata.

Edgar Qba Jakubowski

Idealista który doświadczenie zdobywał głównie za granicą, w Holandii i Wielkiej Brytanii. Był Szefem Kuchni w restauracjach bazujących zarówno na kuchni śródziemnomorskiej jak i typowemu stylowi amerykańskiemu, zwłaszcza wołowinie w najlepszej postaci.

Yewei Quan

Pochodzi z 20 milionowego Szanghaju, gdzie największą fascynacją mieszkańców jest jedzenie. Swoje kulinarne doświadczenie i zapał przeniósł do Polski, gdzie pracował kilka lat w sopockich kilku gwiazdkowych hotelach. W gotowaniu trzyma się dewizy – by jedzenie było dobre trzeba czuć miłość kucharza do tego, co robi.

Rafał Niewiarowski

Szef kuchni i właściciel restauracji Dym na wodzie w Ustce. W swojej restauracji nie posiada stałej karty, co daje mu możliwości do komponowania nowych i sezonowych dań. Posiada rekomendację Slow Food Polska. W kuchni bazuje na produktach lokalnych odpowiednio wyselekcjonowanych.

Samar Khanafer

Pół Polka, pół Libanka. Ekspert od kuchni bliskowschodniej w Polsce. Autorka kulinarnego bestsellera “Hummus, za’atar i granaty”. Jej umiejętności kulinarne docenił m.in. Gordon Ramsay i Michel Roux Sr. Gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, stylizuje i pisze przepisy dla najlepszych magazynów kulinarnych.

Rafał Ciesielski

Pasjonat sztuki barmańskiej, który zawodowe szlify zdobywał przez dekadę na londyńskiej scenie gastronomicznej. Bar manager wielokrotnie nagradzanych londyńskich lokali m.in. Le Café Anglais (London Restaurant of the Year 2008) i Lutyens Restaurant, Bar & Cellar Rooms (The Best New Restaurant – Autumn 2009).

Grzegorz Labuda

Gotowanie jest jego pasją i powołaniem. Przygodę z gastronomią rozpoczął w stylowym Zamku Jan III Sobieski , gdzie zakochał się w gotowaniu i upewnił się o słuszności decyzji w wyborze kierunku swojej przyszłości zawodowej. Następne lata spędził w Sopocie kreując od podstaw prestiżową restaurację Villa Sedan.

Claudia Filippi Chodorowska

Urodzona w Toskanii, od wielu lat mieszka w Polsce. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. Swoją ogromną wiedzą dzieli się w sposób nieskrępowany i bardzo przystępny, zdradzając wszystkie największe sekrety kulinarne. Przez ponad 10 lat była właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie. Oddana całkowicie pasji gotowania.

Piotr Zastróżny

Zarządza firmą Festus, która od 1996 roku importuje wina oraz rzadko spotykane spirytualia. Prowadzi sieć sklepów oraz krzewi kulturę picia wina w Polsce. Ceni małych, niezależnych producentów. Prywatnie sopocianin, fotograf, kucharz, miodosytnik, podróżnik, muzyk i pan z radia. Absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku na wydziale Malarstwa i Grafiki.

Filipos Simeodinis

Grecki kaszub tak mówi o sobie.Jako pierwszy w Gdyni otworzył restaurację grecką Santorini. Kolejnym krokiem była restauracja El Greco, która jest jego dzieckiem od początku do końca. Idea El Greco zaczęła się od koncepcji aby rozpropagować naturalną kuchnię grecką.

Robert Makłowicz

Kosmopolita o hedonistycznym zacięciu. Erudyta którego opowieści z pogranicza kuchni i podróży zmieniają pogląd na świat.Popularyzator i koneser dobrego smaku. Dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej.

Maia Sobczak

Na co dzień tworzy zdrowe, wzmacniające ciało i umysł receptury, leczy pysznym jedzeniem, fotografuje, pisze artykuły, prowadzi warsztaty i wykłady, uwielbia stylizować kulinarnie. W życiu kieruje się zasadą równowagi i szkołą środka, pasjonuje się wpływem naturalnych składników na organizm i psychikę, wierzy że sekret szczęścia ukryty jest w codzienności, prostocie, zwykłych gestach a dobre podstawy buduje się od dzieciństwa.

Marcin Popielarz

Szef kuchni w restauracji Biały Królik w Gdyni, w której stawia na specjalnie wyselekcjonowane produkty regionalne z których tworzy nowoczesną kuchnię polską. Kreatywnie podchodzi do każdego dania, używa nowoczesnych technik kulinarnych. Restauracja którą prowadzi jest wyróżniona dwoma czapkami w przewodniku Gault&Millau.

Jola Słoma & Mirek Trymbulak

Dobrze skrojona para. Rozkochani w kuchni bez mięsa. Karmią ciało i duszę.Gotowanie jest dla nich życiową pasją, a ograniczenia w diecie są jedynie pretekstem do dobrej zabawy, która pobudza kreatywność i otwiera na nowe smaki. Otwierają oczy niedowiarkom, że bezglutenowa kuchnia wegańska to istny kalejdoskop doznań smakowych.

Przemysław Woźny

Szef Kuchni Restauracji GaRD Nordic Kitchen w hotelu Courtyard by Marriott w Gdyni. Doświadczenie zdobywałem w najlepszych Trójmiejskich Hotelach cztero i pięcio gwiazdkowych. Gotowanie to moja pasja, sposób na życie.

Marta Dymek

Blogerka, autorka kulinarnego bloga www.jadłonomia.com, na którym dzieli się wegańskimi przepisami oraz wskazówkami na temat roślinnego gotowania. Prowadzi program   na antenie Kuchni+  autorski program telewizyjny „Zielona rewolucja Marty Dymek”.

Kamila Krzeska

Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku. Trenerka personalna. Członek Polskiego Stowarzyszenia Trenerów Osobistych. Od najmłodszych lat pasjonuje się różnymi formami aktywności fizycznej, czynnie uprawiając wiele z nich.

Iwona Kowalska

Fotografka i stylistka kulinarna. Zwyciężczyni Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Kulinarnej 2016. Na co dzień współpracuje z miesięcznikiem Kuchnia i Slow Life oraz trójmiejskimi restauracjami.

Małgorzata Żółtowska

W jej rodzinnym domu od zawsze pachniało świeżym ciastem. Zapach radości, którym postanowiła
się dzielić z innymi. Swoje pierwsze profesjonalne doświadczenie zdobyła w Cukierni Stary Dom w
Warszawie, tam pojawiło się marzenie o słynnym Le Cordon Bleu.

Piotr Miś Schroeder

Szef kuchni gdańskich restauracji. Doświadczenie kuchenne zdobywał m.in. w restauracjach Biały Królik, Metamorfoza i Atelier Amaro. Na co dzień propaguje i odkrywa tradycyjne lokalne produkty, tworzy własne przetwory, kiszonki i fermentacje. W bardzo często zmieniającej się karcie serwuje mięso i ryby z Kaszub i Pomorza, sezonowe warzywa oraz zioła i owoce z okolicznych łąk i lasów. 

Iwona Zasuwa

Założycielka bloga Smakoterapia, muzyk i pedagog, niestrudzona propagatorka zdrowego gotowania (również dla dzieci i z dziećmi, Matka Prowadząca program tv “Ugotuj mi mamo” oraz Ugotuj mi mamo 2″  na kanale Kuchnia + . Autorka bestsellerowej książki pt. Smakoterapia.

Krzysztof Jaworski

Urodził się na Żuławach, w podcieniowym domu mennonickim. Były to tereny, gdzie hodowano krowy mleczne i wytwarzano sery na domowy użytek. Tam po raz pierwszy zobaczył praktyczną sztukę serowarską. Wiedzę zdobywał od najmłodszych lat pod okiem najlepszych serowarów. Przez kilkanaście lat prowadził serownie, gdzie wytwarzał sery tradycyjnymi metodami. Autor książki dla serowarów pt. „Jak zrobić dobry ser”.

 

Tapinder Sharma

Hindus z pochodzenia, Polak z wyboru. W kuchni pozostaje jednak wierny swojej hinduskiej, a w dodatku wegetariańskiej naturze.  Właściciel indyjskich restauracji Ganesh. Cudownie gotuje i z nieskrępowaną radością dzieli się swoją wiedzą i miłością do kuchni indyjskiej.

Asia Banad

Cukierniczka z powołania, dietetyk kliniczny z wykształcenia. Na codzień kreuje niebanalne torty, ciasta, ciastka i desery jako POSYPANE. Pomysłodawczyni i realizatorka konceptu MOOD Catering (cateringu szytego na miarę). Dużo piecze, gotuje i pasjonuję się fotografią. Zafascynowana gastrofizyką i francuskim cukiernictwem.

Natalia Dao

Rodowita Wietnamka. Pasją do kuchni wietnamskiej zaraziła ją mama, która prowadzi restaurację. Ciągle szuka nowych inspiracji i z nieukrywaną radością dzieli się tajnikami kulinarnymi rodzimego kraju. Jedzenie jest nieodłączną częścią kultury. Uwielbia podróże, podczas których nie tylko zwiedza zabytki, podziwia piękno natury, ale przede wszystkim poznaje lokalne smaki.

Ramiro Gonzales Diaz

Rządza poznania świata sprawiła, że od ponad kilkunastu  lat przebywa z dala od ojczystego Peru. Włada pięcioma językami, z wykształcenia jest magistrem informatyki. Jednak miłość do kuchni zadecydowała o szlifowaniu kunsztu kulinarnego, inspirację czerpie podczas podróży gdzie zawsze wyznacznikiem jest dobry smak.

Kacper Salzman

Kucharz, muzyk, pasjonat dobrego jedzenia. Regularnie jeździ na staże do najlepszych restauracji w Europie. Ekspert od steków, ale również długo wędzonych mięs.  Od kilku lat jest szefem kuchni Webera. Co roku odbywa szkolenia w europejskich akademiach grillowania Webera, aby być na bieżąco z nowościami z branży. Jedyna osoba w Polsce, która ma oficjalny certyfikat Grillmastera Webera.

Gagik Grigoryan

Pochodzi z gruzińskiego miasta Batumi. Urodzony w rodzinie gruzińsko-ormiańskiej od dziecka poznawał prawdziwe smaki kulinarne kuchni swoich rodziców. Na swoich warsztatach pokazuje jak gotuje się oryginalne dania z Gruzji czy Armenii, ale także opowiada ciekawostki kulturowe związane z tym regionem. W jego kuchni zawsze spróbujecie tradycyjnych potraw w nowatorskiej odsłonie.

Anna Maria Czaja

Niemal od zawsze związana z branżą kreatywną poprzez fotografię, ilustrację, projektowanie aż po produkcje filmowe i branżę muzyczną. Założycielka studia fotograficznego ZUM Studio. Jej prace publikowane były w magazynach  „Magazyn Bieganie”, „Architektura i Biznes” czy nowojorskim “The Kunst Magazine”.

Piotr Sapożnikow

Szef kuchni i znakomity szkoleniowiec. Pierwsze szlify w zawodzie zdobywał pod okiem taty, który jest zawodowym kucharzem. Pracował w wielu renomowanych  meksykańskich restauracjach. Pracowity i konsekwentny, tworzy swoje autorskie przepisy. Zdobywca wielu nagród kulinarnych. Obecnie prowadzi ze swoją partnerką Sicario Food w Bydgoszczy.

Marta Ejsmont

Dietetyk kliniczny, absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała na szpitalnych oddziałach oraz w Ośrodku Wczesnej Interwencji Dziecięcej. Na pytanie co jest najważniejsze w  życiu, odpowiada z uśmiechem, że warzywa.