PRO

Włoska (Region Emilli-Romannii) 2.03

240,00

Dostępność:

13 w magazynie

Categories :

, .

Claudia Filippi-Chodorowska
2 marca godz.18

czas trwania 4 h

Emilia i Romania, dwa losy, dwie dusze, dwa oblicza. W wielkich ośrodkach produkcyjnych Emilii hoduje się świnie i krowy. Głównym sprzętem jest stalowa patelnia. Natomiast w chłopskiej kulturze Romanii dominują mniejsze przedmioty, życie codzienne jest uboższe, zwierzęta drobne (gęsi, kury, owce), a głównym sprzętem kuchennym jest rozgrzana do czerwoności płytka z terakoty.

Emilia-Romania jest ojczyzną najsławniejszych włoskich wędlin, przede wszystkim szynek, najsłynniejszego twardego sera  Parmigiano Reggiano i najszlachetniejszego na całym świecie octu balsamicznego z Modeny.

W Emilii dominują nadziewane potrawy mączne takie jak tortellini, ravioli, cappelletti oraz znane wszystkim lasagne i cannelloni.

Pani Claudia pokaże Wam  jak przygotować tradycyjne dania i opowie o historii regionu, zwyczajach kulinarnych, lokalnych potrawach i regionalnych produktach.

Przygotujemy 

– brodetto di pesce alla romagnola  ( zupa z ryb i owoców morza)

– cannelloni di ricotta e spinaci   (cannelloni z ricottą i szpinakiem)

– cotolette di vitello alla bolognese  (cielęce kotleciki z włoską szynką i parmezanem)

– involtini all’emiliana  (roladki cielęce z włoską mortadellą)

–  salami al cioccolato (“salami” z czekolady z bakaliami)

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.