Włoska (Neapol i okolice) I 28.09

270,00

Dostępność:

Brak w magazynie
Category: .

Przez długi czas cały świat uważał, że kuchnia Neapolu  najlepiej i najpełniej wyraża „włoskość”. Rzeczywiście to w Neapolu wynaleziono makaron z sosem pomidorowym, spaghetti z małżami i pizzę. Stała obecność w krajobrazie posępnego Wezuwiusza z jednej, a Herkulanum i Pompei z drugiej strony jawi się jako wieczne „memento mori”. Na ziemi przemieszanej z lawą wulkaniczną i morskimi algami rosną warzywa i owoce o wyjątkowej pełni smaków i zapachów, łączących aromaty morza i wulkanu –  karczochy, morele, białe figi i niewiarygodne wręcz cytryny. Podczas zajęć nauczycie się przygotowywać najciekawsze potrawy tego regionu.

Claudia Filippi-Chodorowska
28 września  godz.18

czas trwania 4 h

Przez długi czas cały świat uważał, że kuchnia Neapolu  najlepiej i najpełniej wyraża „włoskość”. Rzeczywiście to w Neapolu wynaleziono makaron z sosem pomidorowym, spaghetti z małżami i pizzę. Stała obecność w krajobrazie posępnego Wezuwiusza z jednej, a Herkulanum i Pompei z drugiej strony jawi się jako wieczne „memento mori”. Na ziemi przemieszanej z lawą wulkaniczną i morskimi algami rosną warzywa i owoce o wyjątkowej pełni smaków i zapachów, łączących aromaty morza i wulkanu –  karczochy, morele, białe figi i niewiarygodne wręcz cytryny. Podczas zajęć nauczycie się przygotowywać najciekawsze potrawy tego regionu.

Przygotujemy

– bruschetta  (z pomidorami i mozzarellą)

– mozzarella  In carrozza  ( smażone tosty z mozzarellą)

–  tagliattelle mari e monti  (tagliatelle z mulami i grzybami)

–  peperoni imbottiti ( faszerowana paparyka)

– orata all’acqua pazza  (filety z dorady w bialym winie z pomidorkami i bazylią)

– fritto misto  (smażone krewetki i kalmary)

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.