PRO

Włoska (Liguria) I 11.05

255,00

Dostępność:

14 w magazynie

Categories :

, .

Zajmująca powierzchnię 5500 km2 Liguria ma 350 km wybrzeża morskiego. Na mapie ten region wydaje się mały, ale obejmuje on tyle samo terenów górzystych, co np. Górna Adyga. Jasne jest zatem że jej mieszkańcy od zawsze mogli liczyć na rybołówstwo, po drugie na górskie kozy, a po trzecie na własną przedsiębiorczość. Z rolniczego punktu widzenia Liguria jest oazą produktów biologicznych, rajem agroturystyki i ostoją Slow Food’u. Kuchnia liguryjska jest przede wszystkim kuchnią rybacką, a na drugim miejscu kuchnią „powrotu z morza”, to znaczy kuchnią lądu i ziemi, o której długo marzy marynarz i rybak.

Claudia Filippi-Chodorowska

11 maja  godz.18

czas trwania 4 h

Zajmująca powierzchnię 5500 km2 Liguria ma 350 km wybrzeża morskiego. Na mapie ten region wydaje się mały, ale obejmuje on tyle samo terenów górzystych, co np. Górna Adyga. Jasne jest zatem że jej mieszkańcy od zawsze mogli liczyć na rybołówstwo, po drugie na górskie kozy, a po trzecie na własną przedsiębiorczość. Z rolniczego punktu widzenia Liguria jest oazą produktów biologicznych, rajem agroturystyki i ostoją Slow Food’u. Kuchnia liguryjska jest przede wszystkim kuchnią rybacką, a na drugim miejscu kuchnią „powrotu z morza”, to znaczy kuchnią lądu i ziemi, o której długo marzy marynarz i rybak.

Przygotujemy

– minestrone genovese  (genueńskie minestrone)

–  linguine al pesto  (linguine z bazyliowym pesto)

– totani ripieni  ( faszerowane kalmary)

– buridda  (dorsz w pomidorach z czosnkiem i anchois)

– zucchine ripiene  ( faszerowane cukinie)

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.