Planowanie diety młodego sportowca | 13.05

250,00

Dostępność:

Brak w magazynie

Planowanie diety młodego sportowca – współczesne wyzwanie rodziców.
Szkolenie z warsztatem kulinarnym na temat przygotowywania posiłków około treningowych.

Agnieszka Danielewicz i Kamil Sadkowski
13 maja godz. 10
Czas trwania: 4h

Planowanie diety młodego sportowca – współczesne wyzwanie rodziców
Szkolenie z warsztatem kulinarnym na temat przygotowywania posiłków około treningowych

Blok 1. Cześć teoretyczna
– Odżywianie jak element treningu – fakty i mity na temat żywienia młodych sportowców
– Zapotrzebowanie energetyczne i aktualne normy żywienia w zwiększonym wysiłku
– Model żywienia i znaczenie funkcji fizjologicznych poszczególnych grup składników
– Porcjowanie, wymienniki – czyli ile to porcja, na co zamienić buraki
– Skąd czerpać energię do zajęć
– Regeneracja po wysiłkowa w tym blok o suplementacji
– Znaczenie posiłków około-treningowych
– Prawidłowe nawadnianie – czyli ile, kiedy i czym nawadniać młodego zawodnika
– Pułapki w realizacji założeń diety młodego sportowca
– Zawyżona masa tkanki tłuszczowej – diagnoza i plan postępowania żywieniowego
– Niedoborowa masa ciała – diagnoza i plan postępowania żywieniowego

Blok 2. Warsztat kulinarny
– Domowa Granola – alternatywa dla słodkich płatków (różne rodzaje z ciekawymi dodatkami)
– Kasza jaglana na słodko na rano: słodka, energetyczna kiedy trening jest w ciągu najbliższej godziny (o kaszy jaglanej więcej)
– II śniadanie – omlety energetyczne do szkoły i batony przedtreningowe energetyczne (o znaczeniu jaj, mleka i suszonych owoców)
– Koktajle owocowe

Agnieszka Danielewicz
doświadczony dietetyk, wykładowca i trener motywacyjny z certyfikatem MBT, T&T, właściciel Instytutu Eligo.
Autorka publikacji i metod wspierania w zmianie nawyków żywieniowych.
Od 10 lat tworzy i wspiera merytorycznie programy z obszaru promocji zdrowego odżywiania.
Opracowała i wdrażała procedurę diagnozy nawyków żywieniowych dzieci dla OPZiSD w Gdańsku.
Konsultant naukowy systemów informatycznych dotyczących wykorzystania nowych technologii IT do celów promocji właściwych nawyków żywieniowych, eHealthPromotion.

Jej zawodowym celem jest inspirowanie do zmian w postrzeganiu zdrowia jako wartości, na którą bez względu na wiek można wpływać. Na co dzień mama dwójki trenujących dzieci i zapalony kibic koszykówki.

Kamil Sadkowski
Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble gastronomii. Zaczynał jako kelner, był barmanem, kucharzem, pracował w firmie dostarczającej produkty do restauracji, mieszał w garnkach podczas produkcji najbardziej rozpoznawalnego programu kulinarnego Roberta Makłowicza. Podczas tych podróży zaglądał w zakamarki gdzie zwykły śmiertelnik nie ma szans zobaczyć. Współautor książki „Gastrobanda” poświęconej szeroko rozumianej branży gastronomicznej, gdzie opisane jest życie kulinarne od kuchni.

Pomysłodawca i współwłaściciel Fumenti gdzie szkolono amatorów i kucharzy. Jego uczniowie to największa radość. Obecnie szef wszystkich szefów w akademii kulinarnej K5, gdzie realizuje swój cel, zmiany świadomości kulinarnej nas wszystkich. Kulinarny obieżyświat, już od najmłodszych lat podróżował z dziadkami i poznawał nowe kultury od kuchni. Ubóstwia kuchnię japońską i fascynuję się jedzeniem ulicznym. Nie lubi jak życie stygnie.

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.