PRO

Meksyk I 4.01

255,00

Dostępność:

8 w magazynie

Categories :

, .

Kuchnia meksykańska jest jedną z najciekawszych kuchni świata. Bardzo oryginalne połączenia smakowe są codziennością. Swoje bogactwo zawdzięcza połączeniu wielu kuchni narodowych i regionalnych. Na kontynencie amerykańskim w zasadzie nie hodowano zwierząt, brakowało wielu produktów, które są nieodzownymi składnikami tej kolorowej kuchni. Prawdziwą rewolucję kulinarną przyniosło przybycie Hiszpanów z ich zwierzętami hodowlanymi i uprawami nieznanymi w Nowym Świecie. Bogactwo dzisiejszej jest wynikiem wpływu wielu kuchni, jak również zróżnicowania terenu kraju, gdzie każdy ze regionów meksykanskich może się pochwalić conajmniej kilkoma tradycyjnymi potrawami.

Sebastian Całka 

4 stycznia godzina 18

czas trwania 3,5-4 h

Kuchnia meksykańska jest jedną z najciekawszych kuchni świata. Bardzo oryginalne połączenia smakowe są codziennością. Swoje bogactwo zawdzięcza połączeniu wielu kuchni narodowych i regionalnych. Na kontynencie amerykańskim w zasadzie nie hodowano zwierząt, brakowało wielu produktów, które są nieodzownymi składnikami tej kolorowej kuchni. Prawdziwą rewolucję kulinarną przyniosło przybycie Hiszpanów z ich zwierzętami hodowlanymi i uprawami nieznanymi w Nowym Świecie. Bogactwo dzisiejszej jest wynikiem wpływu wielu kuchni, jak również zróżnicowania terenu kraju, gdzie każdy ze regionów meksykanskich może się pochwalić conajmniej kilkoma tradycyjnymi potrawami.

Przygotujemy

– Sopa de tomatillo  (krem z zielonych pomidorów i duszonych małży, z dodatkiem kwaśnej śmietany, limonki z krewetkami marynowaną w cytrusach i chilli)

– Burrito  (szarpana wieprzowina, marynowana w achiote, z dodatkiem wedzonych śliwek, piklowanych ogórków gruntowych, wędzonego koziego sera i szpinaku)
– Ceviche de Camaron (tatar z  krewetek, hiszpańska cebula , awokado, pomidory, limonka, kolendra, chilli
– Empanadas (pierożki nadziewane indyczą golonką, chorizo, ciecierzycą, jalapeno, papryką , z dodatkiem kakao)
– Brownie: Klasyczne ciastko czekoladowe, z dodatkiem pomarańczy i Rumu, z lodami waniliowym i musem miętowym
-Salsy  ( guacamole, mango z kolendrą i chili, borracho  , pikantna salsa ogórkowa z miętą i jalapeno)

 

 

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.