Kuchnia włoska: Sycylia | 30.06

220,00

Dostępność:

Brak w magazynie

Sycylia jest wyspą kontrastów, luksusu i biedy, skrzyżowaniem kultur. Wszystko doprowadzone jest tu do przesady: światło słońca nie do zniesienia bez ciemnych okularów, błękit nieba i zieleń plantacji, zapachy. Życie jest tak intensywne, że brakuje czasu na zrozumienie go, zapamiętanie i ocenę z dystansu.

Claudia Filippi-Chodorowska
30 czerwca godz. 18
Czas trwania 4h
Sycylia jest wyspą kontrastów, luksusu i biedy, skrzyżowaniem kultur. Wszystko doprowadzone jest tu do przesady: światło słońca nie do zniesienia bez ciemnych okularów, błękit nieba i zieleń plantacji, zapachy. Życie jest tak intensywne, że brakuje czasu na zrozumienie go, zapamiętanie i ocenę z dystansu.

Obrazy apetycznego jedzenia przenikają zarówno codzienne życie jak i np. teksty piosenek sięgające po metafory „spożywcze”.
Sycylijskie miasta są rajem ulicznego jedzenia, które można kupić o każdej porze dnia i nocy.

Co przygotujemy
arancini do riso – kuleczki ryżowe nadziewane szpinakiem, mozzarellą i szynką
pasta alla norma – penne z bakłażanami w sosie pomidorowym
pollo all’arancia – kurczak w pomarańczach z rozmarynem
petti di pollo alla siciliana – roladki z piersi z rodzynkami, piniami i mozzarellą
insalata do arance – sałatka z pomarańczy z oliwkami cebulą
caponata di melanzane – caponata z bakłażanów

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.