Kuchnia Włoska Region Sardynia I 11.08

240,00

Dostępność:

Brak w magazynie

Prawdziwa sardyńska kuchnia jest tam, gdzie nie ma wczasowiczów – u pasterzy, którzy na lato udają się w góry, aby żyć z dala od urządzeń kuchennych, zamrażarek i sklepów, opiekając na ogniu mięso prosięcia, koziołka czy jagnięcia, pachnące ziołami i liśćmi mięty.

Na Sardynii panują archaiczne obyczaje. Jeśli przyjrzeć się jej środowisku naturalnemu –szmaragdowemu morzu, strumieniom i górom – można odnieść wrażenie, że przebywa się w raju. W tym właśnie tkwiło źródło wszelkich kłopotów. Ten raj przyciągał spojrzenia wszystkich   sąsiadów, tak więc w minionych epokach Sardyńczycy musieli się ustawicznie przed kimś bronić.

Claudia Filippi-Chodorowska
11 sierpnia godz.18

czas trwania 4 h

Wielu turystom odwiedzającym Sardynię rzucają się w oczy betonowe nabrzeża, zbudowane wciągu ostatnich 40-tu lat, a nie uderzają ich zbytnio zapachy miejscowej kuchni. Dlaczego ?

Ponieważ prawdziwa sardyńska kuchnia jest tam, gdzie nie ma wczasowiczów – u pasterzy, którzy na lato udają się w góry, aby żyć z dala od urządzeń kuchennych, zamrażarek i sklepów, opiekając na ogniu mięso prosięcia, koziołka czy jagnięcia, pachnące ziołami i liśćmi mięty.

Na Sardynii panują archaiczne obyczaje. Jeśli przyjrzeć się jej środowisku naturalnemu –szmaragdowemu morzu, strumieniom i górom – można odnieść wrażenie, że przebywa się w raju. W tym właśnie tkwiło źródło wszelkich kłopotów. Ten raj przyciągał spojrzenia wszystkich   sąsiadów, tak więc w minionych epokach Sardyńczycy musieli się ustawicznie przed kimś bronić.

Z nieprzystępnego, szorstkiego i zamkniętego charakteru mieszkańców wyspy wynika wyjątkowość ich języka, dla Włocha niezrozumiałego. Liczne słowa zostały zapożyczone wprost z łaciny, ale uległy tak niezwykłym fonetycznym przekształceniom, że niemożliwe jest uchwycenie ich sensu.

Przygotujemy:

– Culurgiones con ripieno di patate  (Ravioli z ziemniakami, pecorino i miętą, w sosie pomidorowym)

– Risotto ai gamberi  (Risotto z krewetkami)

– Calamaretti con piselli  (Baby kalmary z groszkiem)

– Polpette d’agnello alla menta  (Klopsiki jagnięce  z miętą)

-Torta di ricotta  ( Ciasto z ricottą)

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.