Kuchnia Włoska I Wenecja i Veneto I 14.10

240,00

Dostępność:

Brak w magazynie

Wenecjanie już od jedenastej rano spędzają czas na szczególnym zajęciu – szukaniu cienia. To „szukanie” polega na powolnym przemieszczaniu się od jednego baru do drugiego i wypijaniu w każdym z nich kieliszka lodowatego prosecco – wytrawnego białego musującego wina. Próżnowanie, wykwintność i głęboka melancholia, legendarne cechy weneckiego stylu życia, znajdują odbicie w charakterystycznej kuchni tego regionu.Wenecja różni się bardzo od pozostałej części Veneto. Wzniesione na lagunie miasto oczarowuje odrapanymi ścianami domów z XV i XVI wieku, arystokratyczną atmosferą dekadencji, książęcymi salonami z wypaczonymi przez czas podłogami. Natomiast schludne i zadbane miasteczka regionu przycupnęły między zielonymi wzgórzami, a wśród wiejskiej zieleni bieleją klasyczne XVI wieczne wille. Kuchnia ma raczej charakter kuchni stałego lądu, podczas gdy w Wenecji, opiera się w całości na rybach.

Claudia Filippi-Chodorowska
14 października  godz.16

czas trwania 4 h

Wenecjanie już od jedenastej rano spędzają czas na szczególnym zajęciu – szukaniu cienia. To „szukanie” polega na powolnym przemieszczaniu się od jednego baru do drugiego i wypijaniu w każdym z nich kieliszka lodowatego prosecco – wytrawnego białego musującego wina. Próżnowanie, wykwintność i głęboka melancholia, legendarne cechy weneckiego stylu życia, znajdują odbicie w charakterystycznej kuchni tego regionu.Wenecja różni się bardzo od pozostałej części Veneto. Wzniesione na lagunie miasto oczarowuje odrapanymi ścianami domów z XV i XVI wieku, arystokratyczną atmosferą dekadencji, książęcymi salonami z wypaczonymi przez czas podłogami. Natomiast schludne i zadbane miasteczka regionu przycupnęły między zielonymi wzgórzami, a wśród wiejskiej zieleni bieleją klasyczne XVI wieczne wille. Kuchnia ma raczej charakter kuchni stałego lądu, podczas gdy w Wenecji, opiera się w całości na rybach.

– Bauletto di polenta con moscardini   (ośmiorniczki w czerwonym winie z polentą)

– Risotto ai frutti di mare e capesante fritte  (risotto z owocami morza i smażone przegrzebki)

– Peoci al cartoccio  (mule pieczone w folii)

– Fegato alla veneziana  (wenecka wątróbka z cebulą i białym winem)

– Piccioni ripieni  ( faszerowane gołębie)

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.