PRO

Kuchnia Włoska I Neapol i okolice I 8.09

230,00

Dostępność:

11 w magazynie

Categories :

, .

Przez długi czas cały świat uważał, że kuchnia Neapolu  najlepiej i najpełniej wyraża „włoskość”. Rzeczywiście to w Neapolu wynaleziono makaron z sosem pomidorowym, spaghetti z małżami i pizzę. Stała obecność w krajobrazie posępnego Wezuwiusza z jednej, a Herkulanum i Pompei z drugiej strony jawi się jako wieczne „memento mori”. Na ziemi przemieszanej z lawą wulkaniczną i morskimi algami rosną warzywa i owoce o wyjątkowej pełni smaków i zapachów, łączących aromaty morza i wulkanu – karczochy, morele, białe figi i niewiarygodne wręcz cytryny.

Claudia Filippi-Chodorowska
8 września  godz.18

czas trwania 4 h

Przez długi czas cały świat uważał, że kuchnia Neapolu  najlepiej i najpełniej wyraża „włoskość”. Rzeczywiście to w Neapolu wynaleziono makaron z sosem pomidorowym, spaghetti z małżami i pizzę. Stała obecność w krajobrazie posępnego Wezuwiusza z jednej, a Herkulanum i Pompei z drugiej strony jawi się jako wieczne „memento mori”. Na ziemi przemieszanej z lawą wulkaniczną i morskimi algami rosną warzywa i owoce o wyjątkowej pełni smaków i zapachów, łączących aromaty morza i wulkanu – karczochy, morele, białe figi i niewiarygodne wręcz cytryny.

Przygotujemy:

– Insalata di riso  (sałatka z ryżu z mulami i krewetkami)

– Spaghetti alle vongole  (spaghetti z małżami)

–  Parmigiana di melanzane  (zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią)

– Carne alla pizzaiola  (fileciki z polędwiczki wieprzowej  w sosie pomidorowym z czosnkiem i

oregano)

– Sfogliatelle al limone   (ciastka z kremem cytrynowym)

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.