CHEF

Domowe sery I 6.11

280,00

Dostępność:

11 w magazynie

Categories :

, , .

Warsztaty składają się ze wstępnego wykładu wprowadzającego w świat serów, oraz zajęć praktycznych.

Wykład obejmuje zagadnienia z historii serowarstwa, omawiane są techniki wytwarzania serów w różnych krajach, jak również podstawowe zagadnienia dotyczące mleka, jako surowca serowarskiego. Z wykładu uczestnicy dowiedzą się jak zorganizować sobie prosty i tani warsztat serowarski we własnej kuchni. Omawiane będą podstawowe zasady prowadzenia dojrzewania sera.

W części praktycznej przygotujemy sery. Będą to sery typu holenderskiego, które doskonale nadają się do rozpoczęcia przygody z domowym wytwarzaniem serów. W trakcie ich wykonywania będziemy omawiać poszczególne procesy, a wszystko będzie odbywać się pod okiem serowara. Po wykonaniu serów każdy z uczestników może zabrać swój własnoręcznie wykonany ser do domu i poddać go procesowi dojrzewania w domu.

Krzysztof Jaworski

6 listopada godzina 18

czas trwania 4 h

Warsztaty składają się ze wstępnego wykładu wprowadzającego w świat serów, oraz zajęć praktycznych.

Wykład obejmuje zagadnienia z historii serowarstwa, omawiane są techniki wytwarzania serów w różnych krajach, jak również podstawowe zagadnienia dotyczące mleka, jako surowca serowarskiego. Z wykładu uczestnicy dowiedzą się jak zorganizować sobie prosty i tani warsztat serowarski we własnej kuchni. Omawiane będą podstawowe zasady prowadzenia dojrzewania sera.

W części praktycznej przygotujemy sery. Będą to sery typu holenderskiego, które doskonale nadają się do rozpoczęcia przygody z domowym wytwarzaniem serów. W trakcie ich wykonywania będziemy omawiać poszczególne procesy, a wszystko będzie odbywać się pod okiem serowara. Po wykonaniu serów każdy z uczestników może zabrać swój własnoręcznie wykonany ser do domu i poddać go procesowi dojrzewania w domu.

Na zakończenie warsztatów wytworzymy wspólnie ricottę z serwatki, która została nam po wytworzeniu serów. Przy okazji jej wytwarzania przekazane zostaną przepisy na pozostałe sery zwarowe, czyli panir i mascarpone, które robi się bardzo podobnie. Z otrzymanej ricotty wspólnie wykonamy prosty, mennonicki deser z owocami suszonymi i miodem.

Na zakończenie warsztatów każdy z uczestników może zaopatrzyć się w zestaw serowarski wraz z przepisami oraz w książkę autorstwa Krzysztofa. Materiały te pozwolą na ugruntowanie wiedzy i sztuki serowarskiej.

Przygotujemy

Kilka gatunków sera:

– mennonicka gouda

– sery z różnymi ziołami

– sery z masy parzonej

– ricotta

 

Wszelkie informacje na temat tego, co zapewniamy, znajdują się tutaj.