Był szefem kuchni w wielu znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach. Gospodarz popularnego programu w kanale telewizyjnym Kuchnia + „Jakubiak lokalnie” oraz „Jakubiak rodzinnie” Autor książki „Jakubiak lokalnie”, która jest pewnego rodzaju podsumowaniem części jego pracy w autorskim programie o tym samym tytule. To książka dla każdego, kto lubi odkrywać nowe smaki a przede wszystkim ich niecodzienne połączenia. To książka napisana z sercem gdyż w niej znajdują się przepisy dedykowane najważniejszym osobom w życiu autora.

Tomasz Jakubiak z oddaniem angażuje się także w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży. Często bierze udział w pokazach organizowanych dla fundacji pomagających dzieciom a także w ośrodkach szkolno-wychowawczych. Uczy dzieci i młodzież jak świadomie i smacznie można wybierać i przygotowywać produkty.

Tomasz Jakubiak bardzo często jest jurorem konkursów kulinarnych. Elementem codziennej pracy są szkolenia i pokazy kulinarne w szkołach gastronomicznych, gdzie uczniowie mogą zobaczyć jak dzięki ciężkiej pracy i pasji do gotowania można odnieść sukces w tym zawodzie.