Świat kawy

PROJEKT KUCHNIA / ŚWIAT KAWY

Kawa to podstawa. Większość z nas od niej zaczyna dzień i nad jej filiżanką dogląda interesów. To chyba wystarczające argumenty przemawiające za tym, że kawa po prostu musi być najlepsza. Współpracujemy z palarnią kawy, która wypala dla nas, naszych klientów i przyjaciół najlepsze ziarna w kilku różnych wersjach (2 single i 3 mieszanki). Nie mamy żadnych wątpliwości, że dobierzemy dla Ciebie najodpowiedniejszą ofertę.

Ethiopia Yirgacheffe

Kawa ceniona przez koneserów, wielokrotnie nagradzana. Wyróżnia ją delikatny cytrusowy posmak i oraz przebijający się aromat kwiatów kawowca. Jest delikatna w smaku, ma niewielką moc oraz kwasowość. Polecana przede wszystkim do przygotowania espresso oraz pysznej małej czarnej.

– Kraj pochodzenia: Ethiopia
– Gatunek: Arabica
– Sposób uprawy: organiczny
– Obrabiana metodą naturalną
– Uprawiania na wysokości około 2000 m npm

Kolumbia Excelso

Klasycznym o bardzo wyrazistym smaku, którą znawcy określają jako definicję prawdziwego smaku kawy. Średnie palenie powoduje, że wyczuwamy bardzo delikatny akcent czekolady. Polecana przede wszystkim do przygotowania espresso oraz pysznej małej czarnej.

– Kraj pochodzenia: Kolumbia
– Gatunek: Arabica
– Sposób uprawy: organiczny
– Obrabiana metodą naturalną na mokro
– Uprawiania na wysokości około 1200 m npm

Mieszanka kaw z Afryki oraz Ameryki Południowej

Intensywna w smaku mieszanka, o średniej mocy i niewielkiej kwasowości. Przygotowana dla tych, którzy bardziej cenią czarną kawę niż mleczne dodatki. Wyczuwalna niewielka goryczka przy owocowo-kakaowym posmaku. Polecana do espresso i małej czarnej. Nadaje się również do kaw mlecznych.

 

Arabica 80%, Robusta 20%

Mieszanka kaw z Ameryki Południowej i Indii

Mieszanka o sporej mocy oraz intensywnym smaku i wciąż niewielkiej kwasowości. Recepturę przygotowano pod kątem szerokiego spektrum zastosowań. Kawa bardzo dobrze smakuje jako espresso, mała czarna, solidny kubek dużej czarnej oraz jako baza do kaw mlecznych.

 

Arabica 60%, Robusta 40%

Mieszanka kaw z Ameryki Południowej oraz Indonezji

Kawa dla tych którzy potrzebują solidnego impulsu na przebudzenie. Duża moc, intensywny smak i uwaga – niewielka kwasowość. Zrobić można z niej dobre espresso z solidną jak i cappuccino które wciąż smakuje kawą a nie mlekiem. W smaku pojawiają się akcenty czekolady i orzechów. Wyczuwalna jest również goryczka która dobrze komponuje się z intensywnością smaku.

 

Arabica 50%, Robusta 50%