K5 Team

O AKADEMII / K5 TEAM

Oto my – różnorodna mieszanka charakterów! Ostro patrzymy na świat kulinariów, ale za to łagodnie przekazujemy naszą cenną wiedzę. Prowadzimy własne, cenione w Polsce i Europie restauracje, udzielamy się w radiu, TV i Internecie. Mamy za sobą dziesiątki stępionych noży i zużytych patelni, ale wyczucie smaku nadal perfekcyjne. Poznaj nas i naszą pasję.

Kamil Sadkowski

Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble gastronomii.  Przygodę swoją rozpoczął w Technikum Gastronomicznym, dyplom na studiach bronił  z psychologii. Twierdzi, że każdy potrafi gotować, tylko musi się odważyć i otworzyć umysł na nowe doznania, wiedzę przekazuję w prosty i nietuzinkowy sposób. Kulinarny obieżyświat – już od najmłodszych lat podróżował po świecie z Dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał właśnie od kuchni. Docenia prostą kuchnię, nie lubi komplikować sobie i innym życia w kuchni.

Adam Woźniak

Niestrudzony w poszukiwaniami smaku doskonałego i międzynarodowych doświadczeń. Wieloletnie doświadczenie, pracował jako stanowiska Sous Chef w restauracji St George & Dragon w Wargrave w pobliżu Henley on Thames, gdzie po krótkim czasie awansował na szefa kuchni.

Edgar Qba Jakubowski

Idealista który doświadczenie zdobywał głównie za granicą, w Holandii i Wielkiej Brytanii. Był Szefem Kuchni w restauracjach bazujących zarówno na kuchni śródziemnomorskiej jak i typowemu stylowi amerykańskiemu, zwłaszcza wołowinie w najlepszej postaci.

Iza Naczk

Kulinarna kosmitka, której na rozgłosie nie tylko nie zależy, ale która z pełną świadomością chowa się przed całym zgiełkiem świata mediów. Po prostu piecze doskonałe ciasta. I nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że wypieki poza powalającym smakiem i wyglądem, nie zawierają żadnych sztuczności.

Philippe Abraham

Pochodzi z Francji, gdzie swoją przygodę ze sztuką kulinarną rozpoczął w wieku 16 lat w restauracji Le Relais de la Forge. Zaraz po studiach zdobywał doświadczenie w wielu renomowanych restauracjach takich jak La Ferme Saint Simeon z 1* Goumard Prunier z 2* czy Taillevent z 3* Michelin.

Rafał Niewiarowski

Szef kuchni i właściciel restauracji Dym na wodzie w Ustce. W swojej restauracji nie posiada stałej karty, co daje mu możliwości do komponowania nowych i sezonowych dań. Posiada rekomendację Slow Food Polska. W kuchni bazuje na produktach lokalnych odpowiednio wyselekcjonowanych.

Samar Khanafer

Pół Polka, pół Libanka. Ekspert od kuchni bliskowschodniej w Polsce. Autorka kulinarnego bestsellera „Hummus, za’atar i granaty”. Jej umiejętności kulinarne docenił m.in. Gordon Ramsay i Michel Roux Sr. Gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, stylizuje i pisze przepisy dla najlepszych magazynów kulinarnych.

Rafał Ciesielski

Pasjonat sztuki barmańskiej, który zawodowe szlify zdobywał przez dekadę na londyńskiej scenie gastronomicznej. Bar manager wielokrotnie nagradzanych londyńskich lokali m.in. Le Café Anglais (London Restaurant of the Year 2008) i Lutyens Restaurant, Bar & Cellar Rooms (The Best New Restaurant – Autumn 2009).

Grzegorz Labuda

Gotowanie jest jego pasją i powołaniem. Przygodę z gastronomią rozpoczął w stylowym Zamku Jan III Sobieski , gdzie zakochał się w gotowaniu i upewnił się o słuszności decyzji w wyborze kierunku swojej przyszłości zawodowej. Następne lata spędził w Sopocie kreując od podstaw prestiżową restaurację Villa Sedan.

Claudia Filippi Chodorowska

Urodzona w Toskanii, od wielu lat mieszka w Polsce. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. Swoją ogromną wiedzą dzieli się w sposób nieskrępowany i bardzo przystępny, zdradzając wszystkie największe sekrety kulinarne. Przez ponad 10 lat była właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie. Oddana całkowicie pasji gotowania.

Piotr Zastróżny

Zarządza firmą Festus, która od 1996 roku importuje wina oraz rzadko spotykane spirytualia. Prowadzi sieć sklepów oraz krzewi kulturę picia wina w Polsce. Ceni małych, niezależnych producentów. Prywatnie sopocianin, fotograf, kucharz, miodosytnik, podróżnik, muzyk i pan z radia. Absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku na wydziale Malarstwa i Grafiki.

Filipos Simeodinis

Grecki kaszub tak mówi o sobie.Jako pierwszy w Gdyni otworzył restaurację grecką Santorini. Kolejnym krokiem była restauracja El Greco, która jest jego dzieckiem od początku do końca. Idea El Greco zaczęła się od koncepcji aby rozpropagować naturalną kuchnię grecką.

Krzysztof Ilnicki

Absolwent Thames Valley University w Londynie na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych, pracował jako szef cukierni w Urban Caprice – wiodącej firmie eventowej w Wielkiej Brytanii. Od 2006 piastował stanowisko zastępcy szefa cukierni we flagowej restauracji Marco Pierre White’a – Mirabelle (1 gwiazdka Michelin).

Robert Makłowicz

Kosmopolita o hedonistycznym zacięciu. Erudyta którego opowieści z pogranicza kuchni i podróży zmieniają pogląd na świat.Popularyzator i koneser dobrego smaku. Dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej.

Maia Sobczak

Na co dzień tworzy zdrowe, wzmacniające ciało i umysł receptury, leczy pysznym jedzeniem, fotografuje, pisze artykuły, prowadzi warsztaty i wykłady, uwielbia stylizować kulinarnie. W życiu kieruje się zasadą równowagi i szkołą środka, pasjonuje się wpływem naturalnych składników na organizm i psychikę, wierzy że sekret szczęścia ukryty jest w codzienności, prostocie, zwykłych gestach a dobre podstawy buduje się od dzieciństwa.

Marcin Popielarz

Szef kuchni w restauracji Biały Królik w Gdyni, w której stawia na specjalnie wyselekcjonowane produkty regionalne z których tworzy nowoczesną kuchnię polską. Kreatywnie podchodzi do każdego dania, używa nowoczesnych technik kulinarnych. Restauracja którą prowadzi jest wyróżniona dwoma czapkami w przewodniku Gault&Millau.

Jola Słoma & Mirek Trymbulak

Dobrze skrojona para. Rozkochani w kuchni bez mięsa. Karmią ciało i duszę.Gotowanie jest dla nich życiową pasją, a ograniczenia w diecie są jedynie pretekstem do dobrej zabawy, która pobudza kreatywność i otwiera na nowe smaki. Otwierają oczy niedowiarkom, że bezglutenowa kuchnia wegańska to istny kalejdoskop doznań smakowych.

Tomasz Jakubiak

Był szefem kuchni w wielu znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach. Gospodarz popularnego programu w kanale telewizyjnym Kuchnia + „Jakubiak lokalnie” oraz „Jakubiak rodzinnie” Autor książki „Jakubiak lokalnie”, która jest pewnego rodzaju podsumowaniem części jego pracy w autorskim programie o tym samym tytule.

Przemysław Woźny

Szef Kuchni Restauracji GaRD Nordic Kitchen w hotelu Courtyard by Marriott w Gdyni. Doświadczenie zdobywałem w najlepszych Trójmiejskich Hotelach cztero i pięcio gwiazdkowych. Gotowanie to moja pasja, sposób na życie.

Alicja Szyndler

Swoją przygodę z kawą rozpoczęła jeszcze jako studentka pracując w trójmiejskich kawiarniach jako baristka. Odkąd pamięta zawsze fascynował ją aromat i smak kawy. Codziennie zgłębia swoją pasje, dla niej kawa to niekończąca się historia.

Współtworzy kulturę kawową w Polsce. Zdobytą wiedzą i doświadczeniem oraz nowinkami ze świata kawy chętnie dzieli się ze wszystkim.

Agnieszka Danielewicz

Doświadczona dietetyk, wykładowca i trener motywacyjny z certyfikatem MBT, T&T, właściciel Instytutu Eligo. Autorka publikacji i metod wspierania w zmianie nawyków żywieniowych. Od 10 lat tworzy i wspiera merytorycznie programy z obszaru promocji zdrowego odżywiania. Opracowała i wdrażała procedurę diagnozy nawyków żywieniowych dzieci dla OPZiSD w Gdańsku.

Marta Dymek

Blogerka, autorka kulinarnego bloga www.jadłonomia.com, na którym dzieli się wegańskimi przepisami oraz wskazówkami na temat roślinnego gotowania. Prowadzi program   na antenie Kuchni+  autorski program telewizyjny „Zielona rewolucja Marty Dymek”.

Kamila Krzeska

Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku. Trenerka personalna. Członek Polskiego Stowarzyszenia Trenerów Osobistych. Od najmłodszych lat pasjonuje się różnymi formami aktywności fizycznej, czynnie uprawiając wiele z nich.

Michał Sieczkowski

Pasja do podróży i jedzenia sprawiły, że nie potrafił odnaleźć się w pracy za biurkiem.  Z wykształcenia prawnik a z zamiłowania obieżyświat,  instruktor nurkowania. Chęć rozwijania się w ukochanym kierunku sprawiły, że zdecydował się wybrać drogę kulinarnej przygody. Otwarty umysł, chętnie łączący inspirację i smaki przywiezione z podróży. Na co dzień właściciel i Szef Kuchni Restauracji hiszpańskiej  Mercado w Gdańsku . W kuchni chętnie eksperymentuje z klasycznymi daniami z Półwyspu Iberyjskiego. Miłośnik dziczyzny i zasady nose to tail. Upoluje, przygotuje, ugotuje.

Zofia Brunka

Gotuję bardzo przyzwoicie, lecz wypiek chleba codziennego to jej całe życie.  Wypieka chleb z miłością bezgraniczną, na zakwasie który jest w jej rodzinie od ponad dekady.  Twierdzi, że jak się kocha to co się robi i jeżeli ma się choć odrobinę wyczucia smaku, to sukces gwarantowany.

Chleb który wypieka jest wyjątkowy, a przygodę swoją zaczęła zupełnie niewinnie, podpatrywała mamę, która zawsze zajmowała się wypiekaniem. Razem stworzyły autorskie przepisy. Od tego momentu nie wyobraża sobie życie bez wypiekania.

 

 

Sławomir Korczak

Szef kuchni, cukiernik polskiego pochodzenia prowadzi w Meksyku piekarnię-restaurację „Polska European Bakery&Chocolat”. W 2014 roku wygrał zawody World Chocolate Masters Latin America w kategorii Najlepszy Cukierek. Z czekoladą pracuje od 15 lat i jak twierdzi, codziennie uczy się czegoś nowego. Sławomir Korczak, zaczął od sprzedawania własnoręcznie robionych czekoladek znajomym i rodzinie, a po roku otworzył mały butik. Dzisiaj jego firma oferuje pieczywo i przede wszystkim bogatą gamę wyrobów z czekolady.

Wojtek Okrągły

Z zamiłowania barista od 8 lat. Doświadczenie zdobywał na wielu szkoleniach i warsztatach u najlepszych specjalistów. Zwycięzca zawodów organizowanych przez kawiarnie Black and White Coffee oraz finalista Pro-Infuzja Liga Baristów 2016. Pasjonata Latte Art, czego efektem jest 4 miejsce w Szczecińskim Pucharze Latte Art oraz uczestnik Mistrzostw Polski Latte Art w 2017 roku. Posiada certyfikat Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) na poziomie Intermediate. Intensywnie rozwija swój kunszt baristy, stawia na rozwój i realizuje krok po kroku postawione cele.